Fred Nijhuis beoordeelt onze wijnen

11-Feb-2012

 

Bubbles by Bruud

Geplaatst op 5 december 2011 door Fred Nijhuis

BRON: www.fred-nijhuis.nl

Tussen de grote, traditionele importeurs en de talloze hobbyisten met webwinkel zonder al te veel toegevoegde waarde, vinden we soms enkele veelbelovende nieuwkomers. Deze laatste kwalificatie is zeker van toepassing op Wijnand Broer en Ruud de Jong, de talentvolle en enthousiaste oprichters van Bubbles by Bruud uit Rotterdam. 
Als liefhebbers van goede Prosecco constateerden ze dat deze uiterst populaire mousserende wijn vaak een bijproduct is in het assortiment van veel importeurs. Doorgaans wordt alleen op prijs geselecteerd en weet slechts een enkeling de wijn op zijn echte waarde te schatten. Om de originele stijl en prima kwaliteit van echte Prosecco (die met DOCG-status en dus niet de bulk uit het DOC-district) te benadrukken, zijn ze op zoek gegaan naar hun favoriete wijnen. 

Ruim een jaar waren ze bezig, schreven ze producenten aan, verzamelden ze ter plaatse monsters en verdiepten verder zich in dit boeiende wijndistrict. In de loop van de maanden maakten ze kennis met nog meer mousserende wijnen, o.a. die uit Franciacorta. Deze wijnen bleken relatief onbekend in Nederland en ook hier zagen ze mogelijkheden om zich te onderscheiden als specialist in mousserende wijnen.

Uiteindelijk bleven zo’n 20 producenten over als potentiele zakenpartners en na uitgebreid proeven en onderhandelen werden er twee uit elke streek geselecteerd. Successen tijdens Bubbles on the Beach en het Proefschrift Wijnconcours toonde aan dat ze juiste keuzes hadden gemaakt.

Tot hun klanten behoren particulieren, handel en horeca, waarbij ook de top van de Nederlandse gastronomie steeds nadrukkelijker in beeld komt. Momenteel brengen ze de wijnen op de markt via twee website: http://proseccoslijterij.nl/ en http://franciacortaslijterij.nl/ met meer algemene informatie over hun bedrijf en activiteiten op http://bubblesbybruud.nl/ Een uitbreiding van het assortiment met andere mousserende wijnen is aanstaande, vooral TrentoDoc lijkt interessante mogelijkheden te hebben.

Mijn favorieten:

 
Malibran, Sottoriva, Prosecco di Valdobbiadene DOCG, Rifermentazione in bottiglia, frizzante, 2009.
Op fles vergist en met de lie nog in de fles, zoals de originele prosecco uit de tijd dat men nog niet kon filteren etc. Volledig uitgegist dus geen restsuiker.
Niet helder door de nog in de fles aanwezige gistcellen, eigenzinnige geur, gistende appeltjes, lychees, floraal, schoon, doet denken aan appelcider, eigen stijl, mooi droog, zuiver, smaakvol, opwekkend, mooie zuren, verteerbare eetwijn, lekker eigenwijs, voor de horeca beslist aan te bevelen als bijzondere wijn in een wijnarrangement.   
Malibràn, Sottoriva, Prosecco Frizzante, DOCG, Extra Brut
  Prijs: € 13,25 
  • Klik op de foto voor meer info
Malibràn, Millesimato, Prosecco Superiore, 2010, DOCG, Dry
Prijs: € 20,50 
  • Klik op de foto voor meer info
 
Malibran, Millisimato, Prosecco di Valdobbiadene DOCG Dry, 2010
Mooie aanzet, rijpe wit fruit, perzik, peer, zacht zoet met mooie zuren, goede balans, toegankelijk en verteerbaar, prima in te zetten bij niet te zoete desserts, geitenkaasjes etc.
Serre, Valgres, Cuvee Anno10, Gran Cuvée Extra Dry, Prosecco Superiore di Valdobbiadene Rive di Combai DOCG
Mooi fris elegante geur mooie complexiteit voor prosecco, puur wit fruit, peer, lychees, fijntjes, licht brioches, mooi fruit en prima zuren, vol, veel sap en smaak, prima bij antipasti.
Serre, Valgres, Gran Cuvee, 2010, DOCG, Extra Dry
Prijs: € 21,75 
  • Klik op de foto voor meer info
Serre, 58, Prosecco Superiore, DOCG, Brut, 2010
Prijs: € 17,25 
  • Klik op de foto voor meer info
 
Serre, “58”, Prosecco di Valdobbiadene Rive di Combrai DOCG Brut
De zogenaamde familie cuvée met verwijzing naar het jaar van de oprichting; 1e en 2e gisting achter elkaar door in 1 tank; druiven licht ingedroogd aan de plant (steel van de tros geknakt); krachtige geur, gerijpt en intens; aanzet is eveneens vol en stevig, duidelijk een eetwijn, mooie zuren, aangename rijpe tonen, achterliggend fruit, gedroogd appeltje, veel persoonlijkheid; heerlijk bij diverse bereidingen van kreeft.
Cascina San Pietro, Franciacorta Brut DOCG
Veel kleur, groengeel; in de neus goed intens met groene appel, grapefruit en sinaasappelzest, eigen persoonlijkheid, druivig in de mond, krachtig, vol van smaak, goed sappig en droog tegelijk, opwekkende zuurgraad, gastronomisch, stevige structuur en smaak, redelijk lange afdronk, frisse zuren, blijft heel levendig, goed, maar wel eigenwijs tot excentriek.
Cascina San Pietro Franciacorta Cuvée Oro Brut
 € 22,30 
  • Klik op de foto voor meer info
 
Cascina San Pietro Franciacorta Extra Brut Millesimato 2009
 € 32,50 
  • Klik op de foto voor meer info
 
Terè dei Trici, Cascina San Pietro Extra Brut 2006
veel kleur, groene toets, mooie geur, uitnodigend, fris fruit, strak, lichte houttoon op de achtergrond, aanzet, krachtig strakdroog, maar mooi fruit, rinse toets, appel, druivig, veel smaak, hazelnoot, mooi gemaakt, karaktervol, opwekkend en uitnodigend en zeker gastronomisch.

 

 


Plaats je reactie
Was dit een leuk nieuwtje?
Nee Super 
Naam (optioneel)
Website (optioneel)
Email adres (optioneel)
Reactie (optioneel)
Ben je een mens?
Captcha Image