Het DOCG keurmerk

Het DOCG keurmerk is het hoogste kwaliteitskeurmerk wat een wijn in Italië kan krijgen. Het is aan Franciacorta toegekend in 1995 en hiermee was Franciacorta de eerste metodo classico wijn in Italië die het DOCG keurmerk heeft gekregen.

DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita; gecontroleerde en gegarandeerde kwaliteit dus uit een vastgestelde regio. Om deze garantie te kunnen geven bestaan er verschillende regels.

De regels

Ten eerste moet de wijn verbouwd en geproduceerd worden in het Franciacorta gebied; dit gebied beslaat negentien gemeenten in de provincie Brescia. Deze regio is uitermate geschikt voor het verbouwen van de verschillende druivensoorten die voor Franciacorta worden gebruikt.

Daarnaast zijn de druiven belangrijk: Chardonnay, pinot nero en pinot bianco mogen worden gebruikt (die laatste tot maximaal 50% van de blend). De maximale opbrengst van deze duiven is 100 ton per hectare. De oogst mag uitsluitende met de hand worden gedaan.

Voor Franciacorta is het verplicht om de metodo classico te gebruiken. Voor meer informatie over dit proces, bekijk de over Franciacorta pagina.

Lees meer