Selectie van onze wijnen

Voor de selectie van onze franciacorta's zij we niet over één nacht ijs gegaan. Franciacorta is in Nederland een relatief onbekende wijn. Daarom wisten we dat we deze wijnen alleen succesvol op de kaart zouden kunnen zetten als we een kwaliteit kunnen bieden waar absoluut niets op aan te merken is.

Daarom hebben we twee bezoeken gedaan aan de de franciacorta-regio in Lombardia, bij het Iseo-meer. Geen vervelend werk natuurlijk (en hieronder kun je een aantal foto’s van deze reizen zien), maar zeker nodig om de juiste selectie te kunnen maken.

Het zien van de bedrijven en het proeven van de wijnen terplekke geeft, wat ons betreft, niet een voldoende objectief beeld van de kwaliteit van de wijn. Daarom hebben we in Nederland ook een aantal grote, blinde proeverijen georganiseerd waar franciacorta’s van meer dan 30 franciacortahuizen aan bod zijn gekomen.

Leveranciers van De Franciacortaslijterij

Gebaseerd op de bezoeken en de proeverijen zijn we begonnen met Cascina San Pietro en Villa Franciacorta. Omdat we van Elisabetta Abrami een rosé hadden geproefd die zo waanzinnig was dat we die niet konden vergeten, hebben we een half jaar later ook Elisabetta Abrami toegevoegd. Daarnaast is Elisabetta Abrami volledig biologisch, waar haar ook weer anders maakt.

Alledrie de huizen hebben een eigen, compleet verschillende stijl, wat ons assortiment franciacorta een goede representatie maakt van de volledige regio. Cascina San Pietro heeft de meest volle wijnen met uitgesproken aroma’s en is niet vies van wat houtgebruik bij de eerste vergisting. Elisabetta Abrami is een stuk delicater en tegelijkertijd gestructureerder door haar voorliefde voor Pinot Nero druiven. De stijl van Villa is het meest toegankelijk, maar ook het meest verfijnd.

Het aantal verschillende franciacorta's dat wij voeren, is trouwens ook met afstand het grootste van Nederland. Als een importeur franciacorta heeft, dan vaak van één huis en meestal ook één cuvée. Wij geloven in franciacorta.

Foto's

Een kleine foto-impressie van onze verschillende reizen naar de Franciacorta-regio vind je hieronder.